De oorzaak van een bore-out

Wanneer ligt een Bore-out op de loer?

Bore-out

BURN-OUT OF BORE-OUT?

Bore-out kan je zien als het broertje of zusje van de burn-out, want de verschijnselen en de klachten zijn vrijwel gelijk. Alleen de oorzaak is totaal anders. Veel burn-outs zijn in werkelijkheid bore-outs, want het klinkt nu eenmaal "hipper" om op te branden door het vele werk dan om gesloopt te worden door de verveling. Er ligt een schaamte en een taboe op. Luister hier naar podcast #7 'Heb ik een burn-out of toch een bore-out?'.

De oorzaak van een bore-out kan zijn dat je onder je niveau werkt. Je zit misschien in een functie waar je continue onder-gestimuleerd wordt, want het werk is te eenvoudig voor je of te eenzijdig. Het kan ook zo zijn dat er simpelweg te weinig werk is of er weinig mogelijkheid tot ontwikkeling of verantwoording waar je wel behoefte aan hebt, maar wat de oorzaak ook is... je verveelt je kapot en je wilt het anders.

 

Een bore-out heb je niet zomaar in één keer

Vaak duurt het maanden of zelf jaren voordat je last hebt van een bore-out, omdat het langzaam opbouwt waardoor je zelf niet altijd bewust bent van de bore-out. Terwijl je voelt dat je geluk en zelfvertrouwen achteruit gaat ga je door, want wat moet je anders?  Het bespreken met de leidinggevende is geen optie denk je, want misschien verlies je je baan dan wel? Er moet toch geld binnenkomen? Je lijkt vast te zitten en je durft geen actie te ondernemen. Ergens wil je het ook wel vasthouden, want ondanks alle symptomen voelt het als een soort van "comfortabel" en "veilig". Je weet tenminste nu wat je hebt.

Maar het gevoel van nutteloosheid, passiviteit en tekortkoming krijg je steeds vaker, omdat je weet dat je meer kan. Je wilt meer uit het leven halen, een zinvol leven die betekenis heeft voor je. De vragen die jij jezelf stelt zijn o.a. 'Wat wil ik écht?' en als ik het zou weten 'Hoe bereik ik dat dan?'.

Naast dat bore-out invloed heeft op het mentale gedeelte kan je ook lichamelijke klachten van ervaren. Klik hier voor de symptomen

Oorzaken van een bore-out

VERVELING

Jezelf vervelen is meer dan alleen saai. Het gaat niet over een klein beetje jezelf vervelen, maar het gaat over chronische verveling. Dagelijkse verveling voor een langere periode. Minuten lijken dan wel uren te duren en uren lijken dagen. Het duurt te lang en je hebt het gevoel dat je vastzit in een ongewilde situatie.

 

HOEVEELHEID WERK

Je kan een bore-out krijgen doordat je te weinig te doen hebt. Er is onvoldoende werk voor de hoeveelheid uren dat je moet werken.

Maar je kan ook met een bore-out te maken krijgen wanneer je (meer dan) genoeg te doen hebt alleen dat wat je doet geeft je niet genoeg voldoening. Het heeft niet je interesse.

 

GEEN UITDAGING

Uitdaging ken je niet in je werk. Het is te routinematig en je hebt te veel dezelfde procedures in je werk. De taak is te eenvoudig of je krijgt geen echte verantwoordelijkheid om iets te doen, te veranderen of je eigen inbreng in te brengen. Gezien je kennis en je vaardigheden zou je meer voor het bedrijf kunnen betekenen. Je hebt te maken met onderprikkeling ondanks dat je misschien genoeg te doen hebt.

DESINTERESSE

Eigenlijk vind jij je werk niet interessant genoeg. Het werk wat je doet vind je onbelangrijk en heeft geen/weinig betekenis voor je. Het voelt niet zinvol voor je. Wat is het nut? Voor wie doe ik dit eigenlijk?

ONDER JE NIVEAU

Je hebt zoveel mooie en waardevolle kwaliteiten, kennis, talenten en vaardigheden tot je beschikking alleen je kan ze niet optimaal gebruiken in je werk. Eigenlijk werk je onder je niveau en voel je dat je veel meer kan!

BEDRIJFSCULTUUR

Wat ook een oorzaak kan zijn is dat je bij een bedrijf werkt dat te veel regels en procedures kent. Het werk word continu gecontroleerd en er is weinig ruimte om buiten de lijntjes te kleuren. Kortom; je hebt te weinig bewegingsvrijheid. Het kan ook zijn dat er juist een gebrek is aan controle en motivatie. Er is niemand die jou stuurt waardoor je veel te veel bewegingsvrijheid ervaart. Het gevolg... je raakt passief.

BURN-OUT

Je hebt te maken gehad met een burn-out en het laatste wat je wilt is weer opnieuw in een burn-out komen. Daardoor durft je niet meer zoveel van jezelf te vragen en vind je dat je jezelf "rustig" moet houden.

SAAI PRIVÉ-LEVEN

Een bore-out hoeft niet per se werk gerelateerd te zijn. Misschien heb je een prima baan waar je oké mee bent en kon je dit altijd goed combineren met een super leuk privé-leven. Wanneer dit super leuke privé-leven wegvalt kom je ineens positieve prikkels te kort. Het kan ook zijn dat je geen werk hebt en geen andere energiegevende daginvulling hebt. Alle dagen lijken op elkaar en je haalt totaal geen voldoening, uitdaging en energie uit de dag. Verveling is het nieuwe normaal geworden.