De oorzaak van een bore-out

Wanneer ligt een Bore-out op de loer?

Bore-out

BURN-OUT OF BORE-OUT?

Bore-out kan je zien als het broertje of zusje van de burn-out, want de verschijnselen en de klachten zijn vrijwel gelijk. Alleen de oorzaak is totaal anders. Veel burn-outs zijn in werkelijkheid bore-outs, want het klinkt nu eenmaal "hipper" om op te branden door het vele werk dan om gesloopt te worden door de verveling. Er ligt een schaamte en een taboe op. Luister hier naar podcast #7 'Heb ik een burn-out of toch een bore-out?'.

De oorzaak van een bore-out kan zijn dat je onder je niveau werkt. Je zit misschien in een functie waar je continue onder-gestimuleerd wordt, want het werk is te eenvoudig voor je of te eenzijdig. Het kan ook zo zijn dat er simpelweg te weinig werk is of er weinig mogelijkheid tot ontwikkeling of verantwoording waar je wel behoefte aan hebt, maar wat de oorzaak ook is... je verveelt je kapot en je wilt het anders.

 

Een bore-out heb je niet zomaar in één keer

Vaak duurt het maanden of zelf jaren voordat je last hebt van een bore-out, omdat het langzaam opbouwt waardoor je zelf niet altijd bewust bent van de bore-out. Terwijl je voelt dat je geluk en zelfvertrouwen achteruit gaat ga je door, want wat moet je anders?  Het bespreken met de leidinggevende is geen optie denk je, want misschien verlies je je baan dan wel? Er moet toch geld binnenkomen? Je lijkt vast te zitten en je durft geen actie te ondernemen. Ergens wil je het ook wel vasthouden, want ondanks alle symptomen voelt het als een soort van "comfortabel" en "veilig". Je weet tenminste nu wat je hebt.

Maar het gevoel van nutteloosheid, passiviteit en tekortkoming krijg je steeds vaker, omdat je weet dat je meer kan. Je wilt meer uit het leven halen, een zinvol leven die betekenis heeft voor je. De vragen die jij jezelf stelt zijn o.a. 'Wat wil ik écht?' en als ik het zou weten 'Hoe bereik ik dat dan?'.

Naast dat bore-out invloed heeft op het mentale gedeelte kan je ook lichamelijke klachten van ervaren. Klik hier voor de symptomen

De oorzaken van een Bore-out

VERVELING

Jezelf vervelen is meer dan alleen saai. Minuten lijken uren en uren lijken dagen. Het duurt te lang. Je hebt te weinig prikkels waardoor je energiepijl daalt. Het werk vind je saai, te eentonig en te routinematig. Je staat open voor verandering en afleiding. De motivatie om te werken is ver te zoeken, laat staan dat je er enthousiast van wordt. Je voelt een innerlijke drang om de huidige situatie te veranderen.

ONDERBELASTING

De oorzaak van onderbelasting. Uitdaging ken je niet in je werk. Het is te routinematig en je hebt te veel dezelfde procedures in je werk. De taak is te eenvoudig of je krijgt geen echte verantwoordelijkheid om iets te doen, te veranderen of je eigen inbreng in te brengen. Gezien je kennis en je vaardigheden zou je meer voor het bedrijf kunnen betekenen. Het kan ook zijn dat je te weinig werk hebt of dat het werk steeds naar die andere collega gaat. Er is een gebrek aan voldoende werk. Je voelt je ontevreden en nutteloos.

GEBREK AAN INTERESSE

Eigenlijk vind jij je werk niet interessant genoeg en werk je misschien onder je niveau. Er is te weinig bewegingsvrijheid of juist te veel en er is geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Het werk wat je zit te doen vind je onbelangrijk en heeft geen betekenis voor je. Wat is het nut? Voor wie doe ik dit eigenlijk?